w

Herkennen van Hemangiomen

Hoe hemangiomen te herkennen bij jonge baby’s?
Naar schatting is ongeveer 30 procent van de hemangiomen zichtbaar bij de geboorte. De resterende 70 procent wordt binnen 1 tot 4 weken na de geboorte zichtbaar. Oppervlakkige hemangiomen zien in de beginfase uit als wat roze plekken dan wel als witte plekken soms met adertjes erin. Als er twijfel is of een roze vlek een hemangioom is, verdient het aanbeveling voor ouders en/of artsen de plek dan regelmatig (bijvoorbeeld wekelijks) goed te fotograferen. Verandert de plek en wordt de plek bijvoorbeeld roder en/of verdikt de plek dan is de kans groot dat het een hemangioom is.

Lastig is dat het onderscheid tussen hemangiomen en andere afwijkingen (zoals bijvoorbeeld ooievaarsbeet en wijnvlekken) in de eerste weken na de geboorte op het oog niet altijd goed is te maken. Diepe hemangiomen worden vaak na enkele maanden zichtbaar als een dikke blauwige doorschijnende bult. Hemangiomen kunnen overal op het lichaam voorkomen maar zitten in ongeveer 60 procent van de gevallen in het gezicht/nekgebied. Hemangiomen voelen in de vroege fase warm aan en zwellen (tijdelijk) extra op als de baby koorts heeft of als er tandjes doorkomen.

Bij welke baby’s komen hemangiomen vaker voor?
Hemangiomen kunnen bij alle baby’s voorkomen. Ze komen echter vaker voor bij meisje dan bij jongens (5:1). Ze komen ook vaker voor bij blanke kinderen dan bij donkere kinderen. Te vroeg geboren kinderen, kinderen met een laag geboortegewicht en tweelingen hebben een verhoogde kans op hemangiomen.

Jongetje met hemangioom op de neus bij 2 weken, 5 weken, 9 weken en 10 weken:

© HEVAS 2007-2019

Gerealiseerd door Tribble Media