Capillaire malformaties

Capillaire malformatie (wijnvlek)

Een capillaire malformatie (CM) is een afwijking van de kleinste bloedvaatjes in het lichaam: de capillairen (haarvaten). Deze kleine bloedvaatjes zijn vergroot en abnormaal gevormd waardoor er meer bloed doorheen kan stromen. Dit is te zien als een paars-roze-rode vlek op de huid. Een wijnvlek is vanaf de geboorte al aanwezig. Capillaire malformaties (CM) kunnen overal in het lichaam ontstaan, maar komen het meest voor in het hoofd-hals gebied.

man met wijnvlek in gezicht, sturge weber syndroom

Capillaire malformaties kunnen voorkomen in combinatie met andere vasculaire malformaties, of in het kader van bepaalde syndromen zoals het Syndroom van Klippel Trenaunay.

Een (enkel- of dubbelzijdige) wijnvlek in het gezicht (vooral bij/rondom het oog) of elders op het hoofd, kan duiden op het syn­droom van Sturge-Weber. Dit syndroom komt zelden voor, maar de gevolgen kunnen groot zijn. De patiënt kan dan oogafwijkingen en epilepsie hebben. Patiënten met wijnvlekken en/of Sturge Weber Syndroom verwijzen we graag naar de speciale patiëntenvereniging die daarvoor in Nederland is: De Nederlandse vereniging voor mensen met een wijnvlek en/of Sturge Weber Syndroom. Zij hebben uitgebreide informatie over dit syndroom.

Wanneer Klippel-Trenaunay Sydroom en wanneer Sturge-Weber Syndroom?

Ooievaarsbeet (Nevus Simplex)

Een hele onschuldige vorm van capillaire malformatie is de ooievaarsbeet (Nevus simplex).  De ooievaarsbeet is de benaming voor lichtroze vlekjes/vlekken in het gezicht: midden op het voorhoofd, op de oog­leden, tussen de ogen (glabella) of tussen de neus en de bovenlip bij baby’s. Een ooievaarsbeet kan ook in de nek zitten.

Ongeveer 40 procent van de pasgeborenen heeft één of meerdere van deze onschuldige vlekjes. In het gezicht verdwijnen ze in 95 procent van de gevallen binnen enkele maanden tot jaren. Tijdens het huilen kunnen ze wel weer wat zichtbaar zijn. De vlekjes in de nek kunnen altijd zichtbaar blijven. Een ooievaarsbeet is onschul­dig en heeft geen behandeling nodig.

CMTC

Een andere – zeldzame vorm – van capillaire malformaties is Cutis Marmorata Teleangiectatica Congenita (CMTC): gemarmerde huid. Ook hiervoor is een aparte Nederlandse patiëntenvereniging CMTC-OVM.

Links:

Netwerk expertisecentra aangeboren vaatafwijkingen: capillaire malformaties

Steun Hevas

Doneer eenmalig of word donateur.