Deelnemers gevraagd voor internationale e-Delphi studie naar uitkomstenmaten voor wijnvlekken

Er is op dit moment veel diversiteit in uitkomstmaten in de literatuur naar wijnvlekken. Een voorbeeld van een uitkomstmaat is ‘de kleur van de wijnvlek’, ‘kwaliteit van leven’ of ‘complicaties’. Daarnaast sluiten deze uitkomstmaten niet aan op wat de patiënt nu echt belangrijk vindt. Door deze diversiteit in uitkomstmaten kunnen studies, en dus bijvoorbeeld behandeleffecten, niet goed met elkaar vergeleken worden. Dit staat het ontwikkelen en verbeteren van richtlijnen in de weg. Bovenal kunnen we de patiënten nu niet optimaal informeren.

Ons doel is een set met de belangrijkste uitkomstmaten ontwikkelen die aansluit op wat zowel de patiënt als de arts belangrijk vindt. Deze set met uitkomstmaten kan dan in toekomstig wetenschappelijk onderzoek, maar ook in het ziekenhuis, gebruikt worden om de effecten van de behandeling van een wijnvlek te meten. Hiervoor willen wij een internationale online-studie (e-Delphi) opzetten. Aan deze studie doen zo veel mogelijk internationale artsen en patiënten mee.

De internationale studie bestaat uit meerdere rondes:

  1. Tijdens de eerste ronde wordt de lijst met alle mogelijke uitkomstmaten ingebracht via een online vragenlijst systeem. U beoordeelt de volledige lijst met items (de uitkomstmaten) naar mate van belangrijkheid. Ook de deelnemende artsen doen dit. Daarnaast kunt u ook nog (missende) items aan de lijst toevoegen.
  2. In de volgende rondes worden de meest belangrijke items op de lijst bepaald naar aanleiding van de beoordeling van de deelnemers in vorige rondes. U beoordeelt de ‘overgebleven’ items op de lijst nog een keer naar mate van belangrijkheid. Na een aantal rondes ontstaat de uiteindelijke set met de belangrijkste uitkomstmaten.

Het beoordelen van de lijst doet u op basis van meerkeuze vragen. Dit duurt 15-30 minuten. Per ronde is er een deadline waarvoor de vragenlijsten ingevuld moeten zijn. Het aantal rondes is afhankelijk van de beoordelingen van de deelnemers.

Wat wordt er van u verwacht als u meedoet aan deze studie:

U doet aan alle rondes van het onderzoek mee. Deze rondes zijn verspreid over een aantal maanden. Uw inbreng is in elke ronde van groot belang. Daarnaast bent u Nederlands of Engelssprekend. Ook moet u een emailadres en het internet tot uw beschikking hebben om de online vragenlijsten met items te kunnen beoordelen.  

Bent u geïnteresseerd om mee te doen?

Mail dan naar Ginger Beau Langbroek, arts-onderzoeker afdeling Plastische Chirurgie in het Amsterdam UMC-locatie AMC, g.b.langbroek@amsterdamumc.nl. Zodra u meedoet ontvangt u instructies over het verdere beloop.

Steun Hevas

Doneer eenmalig of word donateur.