Geboortevlekken bij baby’s

Een op de drie baby’s heeft een vasculaire geboortevlek rood, blauw of paars van kleur. Ook onder de huid kunnen ze zich als een zwelling presenteren. Gelukkig zijn de meeste geboortevlekken onschuldig van aard en verdwijnen ze vaak op jonge leeftijd. Het is belangrijk dat de juiste diagnose tijdig gesteld wordt. Een klein deel van de geboortevlekken moet namelijk door specialisten op het gebied van geboortevlekken worden beoordeeld omdat ze riskant of opvallend kunnen zijn.


Ooievaarsbeet

De meest voorkomende en altijd onschuldige geboortevlek is de ooievaarsbeet. Veel baby’s hebben een roze vlek of vlekjes op de oogleden, het voorhoofd of in de nek. Meestal verdwijnt de ooievaarsbeet voordat het kind een jaar oud is. Alleen in de nek blijft deze geboortevlek vaak licht zichtbaar.

Aardbeienvlek

Aardbeienvlekken komen relatief veel voor. Soms zijn ze bij de geboorte al zichtbaar als bleke vlek met zichtbare bloedvaatjes. In de eerste levensweken verschijnen ze direct op de huid als vlekken die steeds roder en dikker worden. Ze groeien een aantal maanden door. Onder de huid verschijnen vaak blauwig door de huid heen en worden later vaak zichtbaar als bult. Aardbeienvlekken kunnen soms zichtbare schade achter laten maar trekken vaak zonder behandeling redelijk goed weg. Aardbeienvlekken op bepaalde plaatsen – zoals grotere vlekken in het gezicht/hals, vlekken bij oog, neus, mond, oor of vlekken in luiergebied – moeten worden beoordeeld door een specialist. Deze aardbeienvlekken kunnen behandeling nodig hebben.

Aardbeienvlek (infantiel hemangioom) bij baby 9 weken

Wijnvlek

Wijnvlekken zijn – anders dan aardbeienvlekken – direct bij de geboorte aanwezig en kunnen in kleur variëren van lichtroze tot donkerpaars. Wijnvlekken trekken niet weg en kunnen wat donkerder worden en verdikken in de loop van het leven.

Bron: “Color Atlas of Pediatric Dermatology”; Dr. Samuel Weinberg, Dr. Neil S. Prose, Dr. Leonard Kristal; Copyright 2888, 1998, 1990, 1975, by the McGraw-Hill Companies, Inc. – baby met wijnvlek

Vasculaire malformaties

In zeldzame gevallen zijn geboortevlekken vaatmalformaties. De meest voorkomende is de wijnvlek die hierboven genoemd is. Daarnaast komen veneuze malformaties voor die zich vaak als een blauwige geboortevlek presenteren. Ze worden wel met aardbeienvlekken verward maar ze hebben niet de kenmerkende snelle groei. Ze zijn altijd aanwezig bij de geboorte maar worden soms pas later ontdekt. Veneuze malformaties verdwijnen niet vanzelf en kunnen pijnklachten veroorzaken en forse zwelling geven. Andere vaatmalformaties zijn lymfatische malformaties en arterioveneuze malformaties. Beoordeling door een specialist is belangrijk.

Veneuze malformatie bij mond
Veneuze malformatie bij mond

Geboortevlekken als onderdeel van een syndroom

Sommige geboortevlekken zijn onderdeel van een syndroom. Zo hebben patiënten met het Klippel Trenaunay Syndroom, CLOVES Syndroom en M-CM Syndroom vaak een grote wijnvlek op een ledemaat en/of romp. Wijnvlekken in het gezicht kunnen in bepaalde gevallen gepaard gaan met het Sturge Weber Syndroom. Grote aardbeienvlekken in het gezicht kunnen duiden op PHACES-syndroom en aardbeienvlekken op de onderrug kunnen onderdeel zijn van LUMBAR-syndroom. Diagnose door een specialist is belangrijk.

Genetica en medicatie

De afgelopen jaren zijn de ontwikkelingen snel gegaan. Zo weten we nu van veel aangeboren aandoeningen en geboortevlekken de onderliggende genmutaties. Dit is belangrijk, want hiermee kunnen patiënten beter gediagnosticeerd worden en kan er gezocht worden naar medicatie die specifiek deze genmutaties aanpakt.

Er is geld nodig voor onderzoek voor betere behandelingen voor onze aandoeningen. Help ons door te doneren of een actie te organiseren!

Over HEVAS

HEVAS is een ouder- en patiëntenvereniging voor Hemangiomen, Vasculaire malformaties en overgroeisyndromen. Jaarlijks organiseren we een ontmoetingsdag voor lotgenoten en hun familie en elk kwartaal brengen we een HEVAS-magazine uit met nieuws, blogs en interviews. Word lid voor slechts 25 euro per jaar en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Steun Hevas

Doneer eenmalig of word donateur.