Het tweede magazine van 2024 is alweer naar al onze leden verzonden. In dit magazine een interview met dr. Bas Verhoeven (kinderchirurg uit het HECOVAN-team, Radboudumc). Hij vertelt onder andere over zijn praktijk als kinderchirurg binnen HECOVAN. Dr. Verhoeven is momenteel ook voorzitter van het netwerk van de vier samenwerkende expertisecentra (met HEVAS) voor onze aandoeningen in Nijmegen, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Nationale en internationale samenwerking is bij onze zeldzame aandoeningen namelijk cruciaal om de diagnose en behandeling verder te verbeteren.
Verder een interview met de ouders van Joppe (FIL) en de grote impact die de diagnose heeft op hun gezin. In maart van dit jaar organiseerde HEVAS namelijk de allereerste bijeenkomst voor deze zeldzame groep patiënten wereldwijd. Wilma Westenberg vertelt erover in haar blog.
Afgelopen mei was de jaarlijkse HEVAS-ontmoetingsdag in Burgers’ Zoo weer een succes met een flinke opkomst. Een verslag is in het magazine te lezen. De lezingen van dr. Maroeska te Loo (HECOVAN, Radboudumc) en van Maurice Harder (fysiotherapeut met Klippel-Trenaunay Syndroom) zijn opgenomen en terug te kijken voor degenen die niet bij de ontmoetingsdag aanwezig konden zijn. HEVAS-leden hebben een mail ontvangen met een link. In dit magazine ook weer de indrukwekkende blogs aan van Renate (Merle), Miranda (Esmee) en Daaf (Nadine).
Wij wensen jullie allemaal een fijne zomer!
Op 4 juni 2024 is het rapport ‘Aanwijzen van expertisecentra voor zeldzame aandoening in Nederland, Praktijkervaringen vanuit juridisch perspectief’ verschenen. Het betreft een samenwerking tussen Patiëntenorganisatie HEVAS en Patiëntenplatform Sarcomen. Het wordt op 4 juni aangeboden aan de VSOP en de NFK.
Het rapport kunt u downloaden via deze link
Naar schatting heeft 6-8% van de Nederlandse bevolking een zeldzame aandoening. Dat zijn ruim 1 miljoen mensen. Om de vooruitzichten voor patiënten met een zeldzame aandoening te verbeteren, worden door VWS sinds 2015 expertisecentra voor zeldzame aandoeningen (ECZA) ‘erkend’ voor zeldzame aandoeningen. Dat is ook een voorwaarde om aan te kunnen sluiten bij Europese netwerken voor zeldzame aandoeningen die sinds 2017 bestaan. Instellingen die een erkenning tot ECZA willen aanvragen, kunnen hiervoor terecht bij het Ministerie van VWS.
De eerste keer dat de erkenningsronde plaatsvond was in 2015. Sinds 2021 vindt jaarlijks een erkenningsronde plaats.
Dat expertisecentra voor zeldzame aandoeningen er zijn, is belangrijk voor patiënten. De ECZA- procedure is een belangrijk instrument in het vaststellen, maar ook inzichtelijk maken van de beschikbare expertise. In de praktijk blijkt helaas dat de uitkomsten van deze procedure niet altijd kloppen. Zeer goede expertisecentra worden soms op ondergeschikte punten niet erkend of juist andersom. De procedure is niet transparant en op veel punten ook in strijd met de wet.
Aan de hand van verschillende negatieve ervaringen hebben Patiëntenorganisatie HEVAS en Patiëntenplatform Sarcomen gezamenlijk een rapport opgesteld waarin de juridische mankementen van de ECZA-procedure vanuit de praktijk beschreven worden. Ook wordt aandacht gegeven aan diverse inhoudelijke mankementen en biedt het rapport aanbevelingen tot verbetering van de procedure.
In 2024 is de procedure door VWS stilgelegd teneinde noodzakelijke verbeteringen door te voeren.
Het is belangrijk dat in het kader van de doorontwikkeling van deze procedure een deugdelijke wettelijke basis voor deze belangrijke ECZA-procedure gecreëerd wordt. Dit rapport biedt een uitgebreide juridische analyse van de problemen en stelt haalbare verbeteringen voor die niet alleen de procedure zelf ten goede komen, maar ook de positie van patiënten en patiëntenorganisaties versterken.
Het kan beter én het moet beter in belang van patiënten met een zeldzame aandoening.
Contact: M.Jongma@hevas.eu
De HEVAS Award 2024 is toegekend aan HEVAS-blogger Petra Kloosterman en werd gisteren uitgereikt op de HEVAS-ontmoetingsdag. Elk jaar reiken wij de HEVAS Award uit aan een persoon die vanwege bijzondere verdiensten voor onze aandoeningen in het zonnetje gezet mag worden.
In 2015 deed Petra mee aan een interview dat verscheen in het HEVAS magazine. Dit was een bijzonder open en emotioneel verslag over de momenten vlak na de bevalling van Julian, toen artsen geen idee hadden wat er met zijn wang aan de hand was, maar Petra direct aanvoelde dat het niet goed zat. Toen Julian zeven maanden oud was, kregen ze eindelijk een correcte diagnose: een lymfatische malformatie. In haar blogs deelt Petra openhartig wat het betekent om een ander uiterlijk te hebben, en gebruikt daarbij prachtige gedichten. Het onderstaande gedicht zocht ze via internet samen uit met Julian, die het heeft voorgedragen op school en daar zelfs een 10+ voor kreeg.
De afgelopen tien jaar heeft Petra maar liefst 23 blogs geschreven, en ze voelt nu aan: “stoppen op het hoogtepunt”, zeker nu Julian zijn leven meer in eigen handen kan nemen. Na tien jaar bloggen vinden wij het bijzonder passend om Petra Kloosterman de HEVAS Award 2024 toe te kennen!
“Friendship Has No Borders”
by Judith Gorgone
We are all born in a different way
How we look and what we say
From different countries around the world
Of different genders: boys and girls
Of many sizes and colors, too
The things we like and the things we do
We’re sure glad it works this way
The world is so colorful every day
If every one were the same, you see
You wouldn’t be you and I wouldn’t be me
We zijn verheugd de publicatie van de tweede editie van het VASCA Magazine aan te kunnen kondigen, een vertrouwde bron voor de nieuwste inzichten op het gebied van vasculaire anomalieën. Na de goed ontvangen eerste editie blijven we ons inzetten voor het verstrekken van waardevolle informatie.
Het VASCA Magazine slaat een brug tussen complexe medische informatie en de dagelijkse uitdagingen waarmee patiënten met vasculaire anomalieën worden geconfronteerd. Door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van diagnose, behandeling en lopend onderzoek te delen, vergroot het tijdschrift de kennis en ondersteunt het de gemeenschap bij het effectiever omgaan met deze aandoeningen.
In dit nummer vindt u boeiende artikelen over recente ontwikkelingen in de behandeling en diagnose, bijdragen van vooraanstaande professionals uit de gezondheidszorg en inspirerende verhalen van patiënten over hun leven met een zeldzame aandoening.
– Educatieve artikelen en onderzoeksupdates: Lees goed onderbouwde artikelen die de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen analyseren en nieuwe perspectieven bieden op behandelmethoden. Uitgelichte artikelen zijn onder andere ‘Complexe lymfatische afwijkingen’, ‘Diagnose en behandeling van perifere arterioveneuze malformaties’ en ‘Port Wine Stains/Capillaire malformaties en het Sturge-Weber syndroom’.
– Verhalen van patiënten en verzorgers: Laat u inspireren door verhalen van patiënten en verzorgers die inzicht geven in de dagelijkse uitdagingen van mensen met vasculaire anomalieën.
Download gratis uw exemplaar van de tweede editie van het VASCA Magazine. Deze editie is bedoeld voor professionals in de gezondheidszorg en patiënten of verzorgers die op zoek zijn naar informatie over het laatste nieuws op het gebied van vasculaire anomalieën en onderzoek.
Help ons het nieuws te verspreiden door het VASCA Magazine te delen met collega’s, patiënten en zorgverleners.
Deze publicatie werd financieel ondersteund door het European Reference Network on Rare Multisystemic Vascular Diseases (VASCERN) – Project ID: 101085076, gefinancierd door de Europese Unie in het kader van het EU4Health-programma.
Beste jongens en meisjes, ouders en verzorgers,
We gaan samen iets heel bijzonders doen. Van april tot juni is het weer tijd voor de avondvierdaagse, en we willen jullie uitnodigen om dit jaar mee te lopen voor Hevas! De avondvierdaagse is niet alleen super leuk, maar op deze manier is het ook een kans voor ons om iets heel speciaals te doen.
Veel van jullie of iemand uit jullie gezin ervaart dagelijks (veel) pijn of heeft andere klachten. Daar willen we wat aan doen! Dit jaar willen we wandelen voor een heel mooi doel: Door geld in te zamelen tijdens de avondvierdaagse kunnen we bijdragen aan onderzoek en behandeling van vaatmalformaties en hemangiomen, want onderzoek en behandeling kost erg veel geld.
Hoe gaan we dat doen? Nou, dat is simpel! We gaan meedoen aan de avondvierdaagse in onze eigen buurt en we laten ons sponsoren door onze familie, vrienden en buren. Dat betekent dat zij geld geven voor elke keer dat wij een stukje lopen, ook in je rolstoel kan je meedoen!
Je kan zelf geld in zamelen, maar je kan ook een team vormen met klasgenoten en ouders. Iedereen in je team kan zijn buren, vrienden en familie vragen om jou en je team te sponsoren. En het leukste is: het team dat het meeste geld inzamelt voor Hevas kan een prijs winnen!
Wil je meedoen? Super! Vraag dan aan je ouders of ze je willen helpen en geef je op via info@hevas.eu. Dan krijg je alle informatie die je nodig hebt.
Laten samen wandelen voor Hevas en geef je op!